**
{% elseif cartEntry.wasPriceLast30Days %}**
{% elseif cartEntry.wasPriceLastCampaign && cartEntry.wasPriceLastCampaignDateFrom %}** {{cartEntry.LastCampDateFrom}}
{% endif %}Sprememba naročila Dokončaj spremembo
Svežina ni stvar kompromisa, ampak rezultat strogih standardov,
ki jim v HOFERju sledimo vsak dan in so vgrajeni v naš poslovni model.
Svežino našega kruha in peciva občutijo vsa čutila, saj se odraža v dišečem vonju, izjemni teksturi, hrustljavi skorji in prijetnem okusu. Raznolika pekovska ponudba obsega več kot 30 izdelkov v redni prodaji, na policah pa se pogosto najdejo tudi priložnostni izdelki za različne okuse. Večina kruha in slastnih pekovskih izdelkov nastane pod spretnimi prsti slovenskih dobaviteljev, izdelke pa vsak dan večkrat na dan pečemo sproti in še tople takoj ponudimo na naših policah.
KAJ MORATE VEDETI O SVEŽINI KRUHA?
KAKO PREPOZNATE SVEŽ KRUH?
Že od daleč ga izdaja prijeten vonj, od blizu pa ga prepoznate po čvrsti rumenkasto-rjavi skorji ter rahli in elastični sredici.
ALI KRUH LAHKO ZAMRZNETE IN S TEM PODALJŠATE NJEGOV OBSTOJ IN SVEŽINO?
Lahko. Če vam kruh ostaja, ga preprosto narežite ali pa kar v kosu spravite v zamrzovalnik. Ko ga boste potrebovali, ga preprosto dajte iz zamrzovalnika, na hitro odtajajte in pogrejte v pečici ali opekaču. Pred tem ga lahko malo poškropite z vodo, tako bo kruh spet kot pravkar pečen, dišeč in hrustljav.
KAKO LAHKO UPORABITE KRUH, KI NI VEČ NAJBOLJ SVEŽ?
Tudi kruh, ki ni več svež, lahko koristno uporabite v kulinariki in ga ne zavržete. Specite slastne »pohane šnite«, zrežite kruh na kocke, ga popecite in tako pripravite odlično prilogo za juhe ali omake, s čimer lahko nadomestite industrijsko pridelano prilogo, ali pa ga enostavno skupaj z drugimi izdelki uporabite za slastne nadeve.
ZANIMIVOSTI O KRUHU:
Kruh je verjetno edino živilo, ki ga poznajo vse kulture in narodi po svetu in velja za najstarejše pripravljeno živilo.
Lomljenje kruha predstavlja univerzalno znamenje za mir.
Zgodovinarji menijo, da so kruh odkrili Egipčani v 5. stoletju pred našim štetjem.
Prvi pekovski poklic je znan že iz antične Grčije.
V trgovinah HOFER si prizadevamo za svežo in pestro ponudbo visoke kakovosti. Da bi ohranili poln okus in visoko hranilno vrednost tako sadja kot zelenjave, ju vsak dan dostavljamo sveža. Skupaj s skrbno izbranimi pridelovalci zagotavljamo konstantno visoko kakovost pridelkov, njihovo svežino pa ohranjamo tudi s premišljenim naročanjem, saj naše trgovine naročajo le tolikšne količine, kot jih dnevno lahko prodajo.
Sveže sadje in zelenjava v trgovinah HOFER prihajata neposredno od lokalnih pridelovalcev, kar zagotavlja svežino in krajšo pot od polja do police.
Slovensko sadje in zelenjava sta bogat vir prehranskih vlaknin, vitaminov, mineralov, antioksidantov, za razliko od sadja pa zelenjava vsebuje zelo malo sladkorjev in z razmeroma malo kalorijami in velikim volumnom daje občutek sitosti. Občutek sitosti je posledica zlasti velikega deleža vlaknin v zelenjavi, ki so nujno potrebne za zdravo črevesje in urejeno prebavo.
KAJ MORATE VEDETI O SVEŽINI SADJA IN ZELENJAVE?
KAKO PREPOZNATE SVEŽE SADJE IN ZELENJAVO?
V svežino izdelkov ste lahko najbolj prepričani, če posegate po lokalnem, predvsem pa po sezonskem sadju in zelenjavi. Vedno je dobro preveriti tudi poreklo, morebitne poškodbe plodov, vidne znake gnilobe ali plesni, čvrstost in (živo) barvo izdelka.
ALI LAHKO SADJE IN ZELENJAVO ZAMRZNETE?
Lahko. Ne vedno, vendar včasih zamrzovanje celo koristi, saj upočasni izgubo hranil in lahko celo poveča količino antocianinov (pri rdečem in zelenem sadju ter zelenjavi), ki imajo močan antioksidativni učinek – antioksidanti pa uničujejo proste radikale v naših celicah in so zelo pomembni za naše zdravje. Če sadje in zelenjavo hranite v hladilniku, poskrbite, da sta ločena od drugih živil, še posebej od mesa in sirov, saj to podaljša njuno svežino.
ALI JE PRETIRANA TERMIČNA OBDELAVA ZELENJAVE ŠKODLJIVA?
Zaradi številnih koristnih snovi, ki jih vsebuje zelenjava, ni zaželena predolga toplotna obdelava – kuhanje. Zato se priporoča uživanje sveže, dušene oziroma pečene zelenjave.
ZANIMIVOSTI O SADJU IN ZELENJAVI:
Največ vitamina C presenetljivo ne najdete v limonah, pač pa v zeleni in rumeni papriki.
Na dobro počutje vpliva uživanje jagodičevja vseh vrst.
Paradižnik so v Evropi prvotno poimenovali »pomo d’oro«, kar pomeni zlato jabolko.
Za odličnost naše ponudbe morskih dobrot sta posebej pomembna izvor in kakovost. Ponudba naših lastnih blagovnih znamk je pri nas sledljiva in temelji na sodelovanju z organizacijo SFP, točen izvor ter način vzreje rib in morskih sadežev – tako iz malih lokalnih ribogojnic kot od dobaviteljev iz tujine – lahko tudi sami preverite na spletni strani Check your product.
Ribe imajo visoko vsebnost pomembnih hranil, ki jih večini ljudi primanjkuje. To vključuje visokokakovostne beljakovine, jod ter različne vitamine in minerale, zato skrbimo, da imamo v trgovinah HOFER na voljo svežo ponudbo rib za popestritev jedilnikov.
KAJ MORATE VEDETI O RIBAH IN NJIHOVI SVEŽINI?
KAKO PREPOZNATE SVEŽE RIBE?
Sveža riba ima tipičen vonj, izbočene in čvrste oči, beločnice in leče so prozorne, šarenica jasno obarvana. Škrge morajo biti svetlo rdeče, vlažne ter imeti vonj po ribi ali biti brez vonja. Škržni pokrovec je čvrsto zaprt. Koža je napeta, luske se čvrsto prilegajo telesu. Mišičje je trdo, čvrsto ter na pritisk prsta ne pušča vdolbine. Če ima riba vonj po amonijaku, verjetno ni sveža ali pa je celo pokvarjena.
KATERE RIBE SO BOLJ ZDRAVE – BELE ALI MODRE?
Modre ribe veljajo za najbolj zdrave. To je zato, ker imajo mastne ribe, vključno z lososom, postrvjo, sardinami, tuno in skušo, več hranilnih snovi na osnovi maščob. To vključuje vitamin D, v maščobi topno hranilo, ki ga mnogim ljudem primanjkuje. Modre ribe se ponašajo tudi z omega-3 maščobnimi kislinami, ki so ključne za optimalno delovanje telesa in možganov ter močno povezane z zmanjšanim tveganjem za številne bolezni.
ZANIMIVOSTI O RIBAH:
Obstaja več vrst rib kot sesalcev, ptic, plazilcev in dvoživk skupaj. Obstaja 70 vrst letečih rib in sunki vetra jih lahko ponesejo do 6 metrov v zrak.
Večina sodobnih rib je tetrakromatskih, kar pomeni, da vidijo barve bolj živo kot ljudje.
Ribe lahko ustvarjajo umetnost. Japonski potapljač je v pesku odkril šest metrov širok simetričen krožni vzorec, za katerega je pozneje ugotovil, da ga je oblikoval samec ribe napihovalke, ki je plaval na boku in nežno mahal s plavutjo ter vzorec občasno okrasil s školjkami. To je počel, da bi pritegnil samico.
Zavezanost visoki kakovosti se v trgovinah HOFER odraža tudi v dnevni ponudbi svežega mesa. Skrbno izbrani kosi govedine, svinjine in perutnine prihajajo zgolj od preverjenih, v veliki meri slovenskih dobaviteljev, našim kupcem pa jih ponujamo izključno predpakirane. Predpakirano meso, ki je pakirano v vakuumu ali embalaži s kontrolirano atmosfero, je na ta način najbolje zaščiteno pred zunanjimi vplivi. Na ta način mu podaljšamo obstojnost in svežino. Meso v trgovine HOFER dobavljamo dnevno in imamo še dodaten lastni nadzor kakovosti, ki pogosto presega standarde v kategoriji.
KAJ MORATE VEDETI O MESU IN NJEGOVI SVEŽINI?
KAKO PREPOZNATE SVEŽE MESO?
Bodite pozorni, da je bilo meso pakirano isti dan ali največ dan pred nakupom. Ko s prstom pritisnete v sveže meso, luknjica hitro izgine in meso se vrne v prvotno obliko.
Uravnotežen jedilnik naj bi vseboval tudi meso, s katerim telesu zagotovimo nekatera pomembna hranila, med katerimi so najpomembnejša beljakovine, železo, cink, vitamin B12, vitamin B6 in vitamin D. Poleg tega meso vsebuje tudi maščobe, aminokisline ter minerale, ki so pomembni za zdravje našega telesa. Ta hranila, ki so pomembna za normalno delovanje možganov in organizma, je v telo mogoče sicer vnesti tudi z drugimi živili, vendar zdravo prehranjevanje brez uživanja mesa zahteva veliko znanja in skrbno načrtovane jedilnike.
ZANIMIVOSTI O MESU:
Prve živali naj bi udomačevali že približno 10.000 let pred našim štetjem, kasneje pa se je iz tega začela razvijati živinoreja, torej vzreja živali za pridobivanje živalskih produktov, kot so meso, mleko, jajca, usnje, volna ter gnoj za potrebe gnojenja.
Najdražje meso na svetu je japonska govedina Wagyu. To meso je znano po svoji izjemni marmoriranosti in bogatem okusu ter ga pogosto imenujejo »kobe govedina«. Wagyu govedina se proizvaja na posebnih kmetijah na Japonskem, kjer krave prejemajo posebno prehrano in nego, zaradi česar je meso izjemno nežno in okusno.
Sveže izdelke želimo čim hitreje dostaviti od pridelovalcev do naših trgovin. Če naši izdelki ne bodo 100% zadovoljili vaših pričakovanj, lahko izdelek ob predložitvi računa vrnete v najbližjo trgovino, mi pa vam bomo povrnili kupnino.